•  
  •  
  •  
  •  
  •  

07sep

massage maakt gezonder

Geplaatst door admin in Geen categorie

Uit onderzoek blijkt dat het lichaam positief reageert op het ontvangen van een massage. De meeste mensen ervaren het als zeer ontspannend. Nu is ook via bloedanalyse aangetoond dat er gunstige veranderingen in het lichaam optreden.
In Los Angeles (VS) is onderzoek gedaan naar de invloed van massages op het immuunsysteem. Voor dit onderzoek kreeg een deel van de 53 mensen die deelnamen een Zweedse massage, wat in onze westerse wereld de meest bekende vorm van massage is.

Het andere deel ontving een lichte massage met zachte aanraking.
Zowel voor als na de massage werden er door de wetenschappers bloedmonsters afgenomen. Na de massage was er een positieve verandering in de samenstelling van het bloed zichtbaar. Het bloed bleek bijvoorbeeld meer witte bloedcellen te bevatten. Dit zijn de bloedcellen die het immuunsysteem nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Het cortisol- niveau in het bloed was na de massage juist afgenomen. Dit is een stof die in het lichaam vrij komt onder invloed van stress.
De lichte massages met zachte aanrakingen blijken een extra positieve bijwerking te hebben. Deze doet ook het hormoon oxytocine toenemen. Oxytocine geeft een gevoel van veiligheid, maakt ons beter bestand tegen stress en ondersteund ons lichaam bij het tot rust komen.

(bron: Gezond Nu 4 april 2011)

Reageren